otrdiena, 2010. gada 24. augusts

Žaketes šūšana

Tā kā esmu svētdienas šuvēja, tad man katrreiz jādomā - kā tad tur īsti bija. Tāpēc gribu reizi par visām reizēm pierakstīt. Varbūt arī citiem noder. Tas gan nav tutoriālis, kur aprakstīts viss no nulles. Drīzāk tādi atgādinājumi par svarīgāko. Priecāšos par papildinājumiem un kritiku!
Šeit neaprakstīju tās lietas, kas attiecas tikai uz konkrēto modeli, aprakstīju vispārējos darbus. Žaketes piegrieztni ņēmu no Burdas.

  1. Piegriešana. Svarīgi zināt, ka apkaklītes apakšējo daļu labāk piegriezt slīpā diegā. Vīļu tiesa - sānu vīles 1.5 cm, apdares vīles, rokriņķu vīles 1 cm, apakšmala 4 cm. Zamapmalei (t.i. tā daļa, kas ir zem priekšas pie aizdares) visas vīles 1 cm (t.sk apakšā), priekšas gabalam apakšamalas vīle "sadalās" - tas, kas ies kopā ar zemapmali 1 cm, tālāk 4 cm. (aizmirsu šo nofotografēt)

  2. Aplīmē - priekšas gabalu, priekšas sānu, zemapmali, apkaklītes, muguras kakla daļu (tā ir tāda šaura līka desiņa, kurai nezinu pareizo nosaukumu) - visus. Mugurai un muguras sānam - ap rokriņķi un apakšu.

  3. Iešuves. Sašuj un, protams, gludina. (šujot vispār gludina itin visu un nepārtraukti, tāpēc to īpaši nepieminēšu)

  4. Sašuj priekšas gabalu ar priekšas sānu gabalu.

  5. Kabatas. Par tām ir atsevišķs rakstiņš.

  6. Sašuj visus pamatgabalus - t.i. tā, lai var uzlaikot.
  7. Sašuj zemapmali ar muguras kakla daļu:

  8. Piešuj zemapmali priekšai. Knifs - to virsmu, kurai jābūt paslēptai, pēc tam vēl no labās puses tieši blakus vīlei nošuj (piešujot klāt arī vīli). Pēc tam ir viegli nogludināt tā, lai sašūšanas vīle nav redzama. Bet žaketes atlokiem vēl ir tas joks, ka tur ir locījums - no apakšas līdz atlokam virsējā būs priekšpuse, bet pēc tam - zemapmale. Jāatrod un ar adatiņu jāatzīmē tā vieta, kur sāksies atloks. Tad jānošuj blakus vīlei - no apakšas līdz adatiņai jāšuj zemapmales pusē, pēc tam - priekšdaļas pusē. Vīli locījuma vietā pārgriež. Kvalitāte bildei slikta, bet šādi izskatās no kreisās puses: Un no labās: Tagad izskatās tāds;

  9. Sašuj apkaklītes augšdaļu ar apakšdaļu. Augšdaļai jābūt maķenīt lielākai. Arī šeit lieto to pašu knifu, ko iepriekš minēju - apkalītes apakšpusi blakus vīlei vēlreiz nošuj kopā ar vīli.

  10. Apkaklīti ar adatiņām iesprauž vietā.

  11. Un iešuj. Bildē redzat ļoti svarīgu vietu. Tā ir tā vieta, ko ierauga pirmo, skatoties uz televīzijas diktori, kad viņa lasa ziņas. Šis ir krustojums, kur satiekas 4 vīles: virsapkale+"muguras desiņa"ar daļu zemapmales, zemapkakle+mugura, virsapkakles un zemapkakles savienojuma vīle, priekša+zemapmale. Šis ir vienādas nozīmes krustojums, t.i. tāds, kur visi precīzi vienā punktā satiekas un apstājas, un neviens tālāk neiet. Var redzēt, ka manā gadījumā nav ļoti precīzs tas viens punkts. Klausieties manos vārdos, neskatieties manos darbos! Un te no labās puses:

  12. Apkaklītes abas puses savieno no apakšas, tieši nošujot no labās puses pa vīli: Tagad izskatās tā:

  13. Sašuj piedurknes.

  14. Piedurknes augšdaļu (starp punktiem, kas atzīmēti uz piegrieztnes ar resniem punktiem) apmēram 1 cm attālumā no malas nošuj ar visgarāko dūrienu, nenogriež diegu galus. Ņem aiz virsējiem (vai aiz apakšējiem, bet nedrīkst vilkt abus) diegiem un velk, veidojot vienmērīgu savilkumu (bet bez redzamām krunkām!) Šo paņēmienu var izmantot visur, kur nepieciešams vienu no detaļām "ieturēt".

  15. Iešuj piedurkni. Ir svarīgi ievērot visus savienojuma punktus, kas bija atzīmēti uz piegrieztnes.

  16. Piegriež oderi. priekšas piegrieztnei atgriež nost zemapmales daļu, muguras piegrieztnei - "muguras desiņu".

  17. Sašuj oderi, bet vēl nepiešuj oderes piedurknes pie rumpja. Tā kā oderes audumam parasti neatšķiras kreisā puse no labās, tad ir jāuzmanās, lai nejauši neuzšūtu divas vienas rokas piedurknes (man tā gadījās).

  18. Sašuj oderes un virspuses piedurkņu galus:

  19. Pārloca žaketi gareniski uz pusēm, sasprauž kopā zem padusēm, virs kabatām ar adatiņām un nogriež perfektu apakšējo malu.

  20. Iešuj oderi ("rumpim"), atstājot nepiešūtu apakšmalu.

  21. Sašuj oderes piedurknes ar oderes rumpi. Diezgan ķēpīgs darbs un jāpārliecinās, vai piedurkne nav sagriezusies.

  22. Piešuj stiprinājumus jeb savienojumus starp virsdaļu un oderi - nelielas auduma strēmelītes zem padusēm un muguras augšdaļā (jāsameklē tādas vietas, kur ir vīle)

  23. Sašuj oderes un virsdaļas apakšmalas, atstājot nepiešūtus tikai stūrīšus un muguru.

  24. Caur atstāto apakšmalas "caurumu" izvelk uz labo pusi. Šo "caurumu" neredzami aizšuj ar rociņām (līdzīgi kā svārku apakšmalu).

  25. Ar apakšējiem stūrīšiem man īstas saprašanas nav. Pētīju kursos šūto žaketi, bet pie skaidrības nenonācu. Aizšuju viņus šitā, bet skaidri zinu, ka vajadzēja kaut kā smalkāk.

  26. Nostiprina visas apakšmalas (piedurknēm un rumpim), nošujot dažus cm pa vīļu apakšām: Vispārējā eiforijas un tuneļa galā skaidri redzamās gaismas ietekmē šo ir viegli aizmirst, bet aizmirst nedrīkst!

  27. Nu un, protams, nežēlīgi gludina, bet, kā jau teicu, to dara nepārtraukti.

  28. Pogcaurumi.

  29. Pogu piešūšana - šis ir punkts, pie kura jau skaidri zini, ka nu vairs nekas nevar noiet greizi. :D Kaut gan, pēc Mērfija likuma gadīties var visādi...

  30. Izdabū ārā krītu no pogcaurumu un kabatu iezīmējuma vietām. (nemaz tik viegli neiet ārā, maita)


To prieku un gandarījumu nemaz nevar aprakstīt...

Man jau aizrādīja, ka piedurknes esot drusku par garu, tāpēc pēc bilžu uzņemšanas es tās iespēju robežās paīsināju.
Gribu izteikt pateicību pasniedzējām, no kurām esmu smēlusies šīs visnotaļ noderīgās prasmes Ilvai Lejniecei un Gunitai Žižkunei.

8 komentāri:

  1. rezultāts ir ļoti labs!!! Esmu arī žakešu cienītāja, bet laikam neuzdrošinātos šūt pati.

    AtbildētDzēst
  2. Skaista žaketīte!Neko tādu es nevarētu...

    AtbildētDzēst
  3. Smuka žaketīte!
    Kautkā 25.punkts mulsina. Vai tad nevajadzētu sākumā aizšūt stūri (kā nekā acīs krītoša vieta), bet izveramo caurumu atstāt mugurpuses daļā?
    Varbūt noder http://www.season.ru/karta/

    AtbildētDzēst
  4. Izvelkamais caurums ir mugurpusē. Bet stūrīši vienalga arī paliek, visu nevar ar mašīnu, bet kā viņi bija max smuki jāaizšuj, to īsti neatceros.

    AtbildētDzēst
  5. Paldies par foto blogu, kā uzšūt. Man gan bail mēģināt, bet jums lieliski ir izdevies!

    AtbildētDzēst
  6. Tas jau pa nopietno, pat nevaru iedomāties, kā es kaut ko tādu uzšūtu )

    AtbildētDzēst