trešdiena, 2010. gada 29. decembris

Lāpītais lakats

Man jau sen bija kāre uzdarināt lakatu uz rāmja, taču bija viena problēma - nebija rāmja. Kad nu beidzot pie tā tiku, tad nedrīkstēju vairs ilgāk vilcināties. Es to sauktu par lakatu lāpīšanas tehnikā. Tas gan izskatās kā austs, taču aušana nenotiek, notiek viena liela lāpīšana.
Process ir sekojošs. Vispirms uzvelk dziju. Es liku katrā robā 2 pelēkmohērīgus pavedienus un vienu tievu krāsainu (pārmaiņus sarkano un zaļo). Principā būtu ideāls tāds dēlis, kura robi būtu ļoti bieži (ik pēc pāris mm), tad varētu likt katrā vienu pavedienu un taisīt smalciņu tīklu. Bet tik biezus robus no tehniskā viedokļa esot grūti izveidot, lai starpas nesāktu drupt.
Vēl nebija beidzies "Dejo nost", kad es jau biju dabūjusi virsū. Kad šķērseniskie diegi ir savilkti, pārvelk vienu (es liku dubultu) arī pa diagonāli.


Tad var ķerties klāt pa īstam. Sāk no augšējā diega, atbrīvo tā kreiso galu, iever lāpāmadatā un vispirms nostiprina to ap diagonālo diegu, lai izveidojas mazs mezgliņš.


Nu sāk lāpīšanu. Sāk no labā augšējā stūra uz leju. Dara ļoti vienkārši - pa augšu, pa apakšu utt. (kaut gan neviens nav teicis, ka nevar izmēģināt kaut ko interesantāku, galvenais - lai rezultāts skaists). Principā var jau visus 3 kopā saliktos diegus uztvert kā vienu, bet es gribēju blīvāku un smalkāku rakstu, tāpēc ņēmu pa vienam (pelēko, tad krāsaino, tad pelēko) un arī lāpīju cauri katram (pelēkais, krāsainais, pelēkais), lai izveidotos mazas rūtiņas.


Tālāk ņem nākamo pavedienu, nostiprina ap diagonāli un lāpa uz leju blakus iepriekšējam. Ar katru nākamo reizi rinda kļūst īsāka. :) Lūk, viena maliņa jau gatava:


Nepagāja ne mēnesis, kad gatavs bija jau viss lakats. Bārkstis biju atstājusi tik garas, ka tur vēl sanāca pīnītes ar mezgliņiem.

9 komentāri:

  1. Smalkak robinus noteikti var savilet metala. Un vispar, kapec tu nekeries pie istas ausanas? Tagad var nopirkt tadas mazas stellites, kuras turklat salokas un neaiznem daudz vietas.

    AtbildētDzēst
  2. Hmmm, par tādām stellītēm nebiju dzirdējusi. Mūsu galā nav manītas... Bet doma nebūtu slikta. :)

    AtbildētDzēst
  3. Izskatās atbaidoši. Tas ir, galarezultāts smuks, bet atceroties, cik man laika un pūļu prasīja šādā tehnikā uzdarināt mazu mazu somiņu no resnas pakulu auklas — brrrr.

    Var arī nevis vīlēt robiņus, bet sadzīt nagliņas. Arī var lāpīties, bet rāmis uztaisāms vieglāk.

    AtbildētDzēst
  4. Manas pāris kolēģes ir aizrāvušās, Viņām ir preskartona rāmji un "auž" ar divkārtīgu vilnas dziju. Tev, savukārt, šķiet smalkāks lāpījums.

    AtbildētDzēst
  5. skaisti un galvenais ka pašai patīk,manā pusē kundzes taisa ar riktīgi dzīvām krāsām, tā ka arī prieks skatīties, man stāv savilkti diegi, bet man nepatīk ka diognālais grib baigi ieliekties,man jau gribas perfekti,bet ātri.

    AtbildētDzēst
  6. burvīga ideja un skaists rezultats!

    AtbildētDzēst
  7. Paldies! :) Bet ideja gan nav mana, tas jau, tā teikt, sens amats.

    AtbildētDzēst
  8. Jāatzīstas, ka iespaidīgi! Jums gan ir prasmīgas rokas. Es uz neko tādu nesaņemtos.

    AtbildētDzēst
  9. Nu ļoti skaisti, kaut es tā prastu....

    AtbildētDzēst