otrdiena, 2010. gada 2. marts

Eksperiments ar bilžu salikšanu rūtiņās

Reiz man uznāca vājība uz seniem ornamentiem. Tā nu es vazājos pa internetu, savākdama sev veselu kolekcju. Savācu, izdrukāju, saliku mapītē, lai šķirstītu un iedvesmotos pārdomu brīžos. Bet tad mani pārņēma ideja - šīs bildītes taču var padarīt lietojamas, ieliekot tās rūtiņās. Un pati piemērotākā rūtiņās ieliekamā programma nav vis ekselis, kā daudzi domā, bet gan kartogrāfijas programma (piedodiet, tie kartogrāfi, kuri to uzskata par zaimošanu) ArcMap. Parādīšu, kā es to daru. Viss turpmākais diemžēl būs labi saprotams tikai tiem, kuri ir pazīstami ar šo programmatūru.


Visā savā bildīšu jūklī sameklēju, piemēram, šādu persiešu ornamentu. Bildes avots ir šis: http://www.taschen.com/pages/en/community/archive_ornament/ Kā redzams, izšķirtspēja ir visai zema un šī bildīte neapstrādātā veidā nav izmantojama adījumos vai izšuvumos.



Šo bildi ielasu ArcMapā kā rastra slāni:



Izveidoju tukšu poligonu slāni. Nebiju slinka un viņam pat koordinātu sistēmu piedefinēju, kaut arī tā patiesībā nemaz nemaz nav vajadzīga. Bet kārtības labad - visiem maniem slāņiem ir LKS 92_6 un transversais merkators, tad šim arī vajag. Katra rūtiņa būs viens šis poligons, kas jāzīmē pa virsu ielasītajai bildītei. ArcMaps pēc noklusēšanas pikseļa izmēru liek 1m x 1m, tātad mani poligoni jeb rūtiņas arī būs 1x1 m. Iezūmojos pavisam tuvu un uzzīmēju pirmo:



Tālāk, izmantojot "Mirror features" un snapojoties pie virsotnēm, izveidoju visu rūtiņu pamatu, kuru uztaisu caurspīdīgu, bet ar redzamām malām:




Nākamais uzdevums ir izkrāsot kvadrātiņus. ArcMapā tā saucas simbolizācija. Katram slānim ir atribūtu tabula, kurā var sadefinēt dažādus atribūtu laukus. Es iztieku ar noklusēto "Id" lauku, kuru tad aizpildu ar vērtībām. Ieselektēju visus (nu ne obligāti visus, var pa daļām), kas būs gaiši zaļi, ar Field Calculator piešķiru visiem vienu skaitli (piemēram 1) un simbolizācijā nodefinēju, ka 1nieks būs manis izvēlētais gaiši zaļais tonis (ir iespēja arī rakstīt konkrētu RGB). Attiecīgi gaiši zilajiem piešķiru 2, nosimbolizēju par gaiši zilu utt. Sākotnējā bilde apmēram saka priekšā krāsas, bet, protams, ka daudz kas atkarīgs no improvizācijas. Kā viegli saprotams, tad kļūdas ir piedodamas - ja vēlāk rodas vēlēšanās kādai rūtiņai vai rūtiņu grupai nomainīt krāsu, tad ir tikai jānomaina Id vērtība. Lūk starprezultāts:


Tā, un vēl pēc nelielas (patiesībā palielas) mocīšanās :


Tiesa, nezinu, cik reāli būtu mēģināt to uzadīt. Varbūt izšūt. Vai kā... Bet var mēģināt! Mana galvenā rūpe - vai ir pietiekami autentisks, t.i. līdzīgs oriģinālam? Šķiet, kaut kā tomēr pietrūkst. Man vēl ir kur augt.

2 komentāri: