trešdiena, 2010. gada 24. februāris

Kaklavardes apraksts

Mugurpuse (vardei mugura, bet priekš skatītāja tā būtu priekšpuse) sastāv no 5 gabaliem, lūk shēma:

Kvadrātu (kuru kopā ir 4) ada sekojoši:

Uzmet 22 valdziņus (pirmajam uzmet, pārējiem attiecīgi pusi vai visus uzņem no iepriekšējo kvadrātu malām). Ada rievoto labisko adījumu, katrā otrajā kārtā vidū vienu valdziņu noraucot. Bet, sākot no 18. kārtas, norauc pa vidu 2 valdziņus. Tā, kamēr paliek pēdējie 4, tos tad norauc pavisam. Man pa vidu ir arī oranžs akcentiņš (manējā ir tropu varde), bet var arī adīt vienkrāsainu.
Galvas daļu ada sekojoši - uzņem pa 10 valdziņiem no katras kvadrāta malas un atkal ada rievoto labisko. 1. rindā pa vidu izveido jaunu valdziņu. Turpmāk katrā 2. rindā taisa 2 jaunus valdziņus - katrā pusē vidējam. 10. rindā (kad ir 29 valdziņi) norauc. Noraukumu aptamborē ar īsajiem stabiņiem, bet pašos malu valdziņos taisa katrā pa kādiem 6 stabiņiem ar apmetumu.
Vēdera puse atkārto muguras formu, tikai ir drusku mazāka un vienā gabalā.
Uzmet 42 valdziņus. Katrā 2. rindā norauc pa diviem vidējiem valdziņiem, kamēr uz adatas paliek 18 valdziņi. Tad noada 3 rindas. Pēc tam sāk pieaudzēt. 1. rindā uztaisa vienu vidējo valdziņu, pēc tam katrā 2. rindā pieaudzē abās pusēs šim vidējam. Kad uz adatas ir 27 valdziņi, norauc. Noraukto malu aptamborē ar stabiņiem ar 1 apmetumu, bet malas valdziņos taisa 4 šādus stabiņus.
Acu līnija. Tiek tamborēta. Uztaisa 18 gaisa cilpiņas un notamborē vienu kārtu ar stabiņiem ar vienu apmetumu. Bet apmēram 5. cilpiņā no katras puses taisa veselus 6 šādus stabiņus. Pēc tam notamborē kārtu ar ķēžu stabiņiem, taču šajos minētajos sešos stabiņos taisa īsos stabiņus. Lūk, kādai tai jāizskatās:





Piešuj šo acu strēmeli pie galvas:




Pašas acis es taisīju tā - no maza 1.5x1.5 cm auduma gabaliņa salocīju trīsstūrīti un ar melnu diegu uzšuvu acu zīlītes. Pēc tam katru actiņu iešuvu dobumā.

Kājas ada pa apli uz 4 adatām. Pakaļkājām uzmet 12 valdziņus, ada apmēram 32 kārtas, tad norauc līdz 8 valdziņiem, turpina adīt apmēram 35 kārtas (lai tievā daļa maķenītiņ garāk par resno). Tad pieaudzē pēdu. Pieaudzē pa vienam valdziņam 1. un 3 adatas sākumā un 2.un 4. adatas beigās - katrā otrajā kārtā 3 reizes. Tagad ir kopā 20 valdziņi. Ada 7 kārtas, tad norauc. Ievieto stiepli, ja grib, lai kājas salocītas un nekarājas beigti. Vislabāk uz abām kājām vienu stiepli (katra kāja savā galā) un vidējo daļu (tik garu kā vardes dibena līnija) pēc tam neredzami iešūt vardes pakaļējā vīlē - lai iespējami mazāk asu galu. Tos galus, kas ir pēdās, tos aptinu ar mazu auduma strēmelīti un aplīmēju ar skoču - lai neduras.
Ar priekškājām līdzīgi, tikai uzreiz uzmet tikai 8 valdziņus, ada apmēram 42 kārtas, tad pieaudzē pēdu. Pieaudzē tāpat kā pakaļkājai, bet tikai līdz 16 valdziņiem. Tad ada apmēram 11 kārtas un norauc.

Notamborē pleznu galus (tamborējot saņem pēdas virspusi ar apakšpusi kopā). Šeit ir tāda kā shēma (punkts - gaisa cilpiņa, garā svītra - staviņš ar vienu apmetumu, taisnstūrīši - ķēžu stabiņš):



Tamborējot priekšpleznu galus, pievieno tamborētu riņķīti (ja tā būs kaklā karināma varde):



Tad sašuj kopā ar šujmašīnas dūrienu mugurpusi ar vēderpusi (no astesgala līdz vienam mutes kaktiņam, pēc tam attiecīgi līdz otram), piešujot arī kājas (pirmajā shēmā aptuvenajās kāju vietās ir punkti.)

Šāds izskatās gatavs zvērs:

1 komentārs: